Для профілактики захворювань печінки можна їсти гарбуз і в чистому вигляді. Овоч запікають, відварюють. Досить корисною є гарбузова каша. М’якоть гарбуза в поєднанні з медом можна використовувати як десерт.
Попри те, що в гарбузі багато користі, є стани організму, за яких він протипоказаний. Ольга Перевалова рекомендує утриматися і не їсти гарбуз у разі загострень захворювань шлунково-кишкового тракту, наприклад, у разі гострого гастриту, коліту, виразкової хвороби, панкреатиту. Також при отруєннях.
Зашлаковану печінку можна почистити гарбузом із цукром. Для приготування ліків очищену м’якоть – 1 кг, порізати на шматочки, скласти в каструльку, посипати 230 г цукру. Коли м’якоть пустить сік, його треба злити в окрему тару, додати сік лимона. Приймати тричі на день по 1 ст.