Гасіння процес готування за допомогою нагрівання продуктів у малій кількості рідини, середнє між варінням та жаркою. У ГОСТ Р 50647-94 зазначено, що гасіння – це допуск продуктів з додаванням прянощів і приправ або соусу.
Як правильно гасити страви?
- Гасити їжу потрібно виключно під кришкою;
- Краще для цього використовувати посуд із досить товстим дном та стінками;
- Гасіння – це та техніка у приготуванні, яка виконується на повільному вогні;
- Якщо ви тушкуєте м'ясо, в рідину для гасіння можна додати трохи борошна.
Готуються овочі також по-різному. Наприклад, морквині, картоплі та капусті для повної готовності потрібно 20-30 хвилин – їх закладають першими. Далі йдуть буряк, стручкова квасоля, цибуля — ці овочі тушкуються не довше ніж 15 хвилин. Наприкінці додавайте помідори, цукіні або навіть солодку кукурудзу — їм потрібно всього 5 хвилин.
Кассероль (casserole) – це керамічний або виготовлений з жароміцного скла горщик або каструля. У цьому посуді гасять овочі, птиці, риби, морепродуктів і м'яса в соусі. Великий плюс касеролі у практично герметичній кришці та конструкції, призначеній для тривалого стояння в духовці.