al dente – "на зуб"; вимовляється аль денте) – стан кулінарної готовності макаронних виробів або рису як тверді за укусу. У сучасній італійській кулінарії цей термін означає ідеальну консистенцію макаронних виробів і має на увазі короткий час приготування.
Стан готовності аль денте (означає ступінь готовності пасти, коли, будучи повністю готовою зовні, вона має тверду серцевину всередині) дає можливість повністю розкрити корисні властивості пасти. Паста аль денте більш ситна та довше забезпечує організм енергією.
Альденті корисніше макарон, зварених до кінця Вони дійсно корисніше звичайних макарон, оскільки при такому ступені готовності у продукті зберігаються корисні речовини – рослинний білок та вуглеводи. Але треба розуміти, що краще якщо це будуть домашні макарони ручної роботи або італійські хорошої якості.
«В Італії тільки аль денте і ніяк інакше. Це корисно для травлення. По-перше, так продукти зберігають у собі більше корисних властивостей. По-друге, коли в пасті чи рисі багато води, блюдо стає важким, його важко переварити і залишається почуття тяжкості».